Azok a lenyűgöző méhek! – 7 dolog, amit nem tudtál róluk

Ismerd meg a méhek 7 lenyűgöző szokását és képességét!

A méhek régóta részesei az emberek mindennapjainak. Sokat köszönhetünk nekik, így a legtöbben pozitívan és szeretettel gondolunk ezekre a szorgos kis élőlényekre. Bárhogyan is vélekedj, egy biztos: a méhek nagyon különleges állatok, amit alátámaszt a következő 7 érdekesség is.

Bár a méhektől a fullánkjuk és csípésük miatt sokan tartanak, mások a gyógyulásuk reményében kifejezetten keresik ezt a megoldást: a méhméreg – amelyhez apiterápia keretében lehet hozzájutni – ugyanis kifejezetten jó hatással van a szervezetre, természetesen ha nem áll fenn méhallergia. Bármelyik tábort is erősítsd, azzal bizonyára te is egyetértesz, hogy a méhek elengedhetetlen részei a természetnek. Olyannyira igaz ez, hogy bátran kijelenthetjük: a természet egyensúlya felborulna nélkülük. Számunkra a méhek zavartalan élete és munkája rendkívül fontos. Ezért nem csak azt tartjuk fontosnak, hogy támogassuk a fenntartható és felelős méhészkedést, hanem hogy minél szélesebb körben megismertessük a méhek hihetetlen képességeit. Becsüljük meg őket mindannyian!

Cikkünkben össze is szedtünk 7 érdekességet, amelyet kevesen tudnak ezekről a csodálatos teremtményekről. Ismerd meg őket te is!

  1. Az apiterápia, azaz a méhek gyógyászatban való alkalmazása egészen az ősidőkig nyúlik vissza. A szakemberek ma is változatos módokon hasznosítják ezt a mérget, hiszen akadnak, akik pusztán a méh mérgével gyógyítanak, de vannak, akik akupunkturás jelleggel alkalmazzák a fullánkos csípést.
  2. Gondoltad volna, hogy a mézelő méh az egyetlen olyan rovar, amely fogyasztásra alkalmas táplálékot biztosít az embernek? Ráadásul a méz olyan táplálék, amely az összes, létfenntartásunkhoz szükséges elemet tartalmazza. Tudtad, hogy minél sötétebb, annál gazdagabb a méz és annál kedvezőbb élettani hatásokkal bír a szervezetünk számára? Nem véletlen, hogy sokan folyékony aranyként hivatkoznak rá.

A méz jótékony hatásai miatt az egyik leghasznosabb tápanyagforrásunk lehet.

  1. A méhek a repülés világbajnokai. Egy alkalommal akár 4-5 kilométer távolságra is elrepülnek a kaptártól. A repüléshez azonban nekik is elengedhetetlen az energia. Ahhoz például, hogy körberepüljék a Földet, kb. 0,3 dl, azaz nagyjából hat kávéskanálnyi mézre lenne szükségük. Érdekes, hogy bármilyen messzire is repüljenek el a kaptártól, könnyen visszatalálnak oda. Sosem tévednek el, ugyanis valamennyi méhkaptárnak könnyen megkülönböztethető, egyedi illata van.
  2. Nem csupán a szaglásukra, hanem a látásukra is bátran támaszkodhatnak, ugyanis elképesztően szenzitív érzékeléssel bírnak. Gondoltad volna, hogy a számunkra láthatatlan ibolyán túli sugárzást (UV) is látják? Bár nem élesen látnak, a különféle tárgyak alakját könnyedén megkülönböztetik.
   Ezt bizonyítják a milliméter pontossággal készülő, precíziós, egyforma sejtek is a kaptárban, amelyeket ők építenek. Érdekes, hogy szemükkel a fekete, fehér, sárga, kék és zöld színeket is meg tudják különböztetni egymástól, bár ezeket leszámítva alapvetően színtévesztők: a piros színt például feketének látják.
  3. Fel tudod idézni a repülésük jellegzetes, zümmögő hangját? A szorgos szárnycsapásaikat halljuk zümmögésként. Nem mindennapi teljesítmény ez, hiszen percenként több, mint 11.000-szer csapnak a kis szárnyaikkal. Ugye milyen szorgosak, hogy elkészülhessen a méz? Talán hihetetlen, de 25-40 km/óra sebességgel is képesek haladni. Közlekedési sebességük a kaptárból kirepülve gyorsabb, míg visszafelé a begyűjtött nektár mennyiségétől függően lassul.

A méhek repülés közben elképesztő távolságokat képesek megtenni anélkül, hogy eltévednének.

 1. A méhek sosem tétlenkednek. Egy kirepülés során több száz, akár ezer virágot is felkeresnek. A meglátogatott virágok száma a begyűjtött nektár mennyiségétől függ, de kétségtelen, hogy a dolgozók kitartóan tevékenykednek a királynőjük és a lárvák érdekében.
 2. A szorgosságuknak köszönhetően nem kézenfekvő a fajtamézek megalkotása. A méhek számára ugyanis maga a nektár a fontos, a virágok fajtájától függetlenül. Ezért van az, hogy amennyiben fajtamézet szeretne egy méhész, szervezetten szükséges szabadon engednie a méheket, előre meghatározott területeken (pl. akácfákkal övezett erdőkben).

A méhkirálynő, a herék, azaz a hím méhek és a dolgozók kiváló példái az összetartó családnak. Egymást segítve dolgoznak, odafigyelve táplálják egymást, és bizony szorgosságukkal is jó példát szolgáltathatnak még az emberek számára is. Mindenki aktív részt vállal a kaptár körüli teendőkben, aktuális fejlettségi és fizikai állapota függvényében. Nem csoda hát, hogy ezek a kis zümmögő rovarok csodálattal töltenek el minket. Munkájuk gyümölcsét nem csak a kaptár lakói, de mi, emberek is élvezhetjük. Ezért is fontos, hogy megfelelően óvjuk és védjük őket. A kihalás veszélye ugyanis egyértelműen erősen fenyegetheti a méheket. A természeti egyensúly fennmaradásának, és a saját egészségünk megtartásának egyaránt érdeke, hogy odafigyelve éljünk, és lehetőség szerint semmilyen módon ne ártsunk a csodás, lenyűgöző méheknek.

Oszd meg te is ezeket az információkat, hogy minél több emberhez eljusson és együttes erővel óvhassuk a méheket!

Források:
Wikipedia,
Sokszínűvidék