Propolisz – Immunerősítés természetesen!

Az immunerősítő propolisz a méhek ajándéka az emberiség számára.

A méhek rendkívüli szereplői a természetnek. Kreativitásuk megmutatkozik az étkezés, az utódok nevelése és a kaptár kialakítása során is. Tudtad, hogy a védelmüket propolisszal maximalizálják? De mi is az a propolisz és mitől olyan értékes az emberek számára is, ha immunerősítésről van szó?

A propolisz vagy más néven méhszurok egy gyantás anyag, amely a méhek szorgos gyűjtögetésének gyümölcse. A fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtik be. Ez a ragadós, sárgásbarna, kifejezetten kellemes illatú anyag a gyűjtést követő átalakítás eredményeként a kaptár tömítésére és fertőtlenítésére válik alkalmassá, ezzel maximalizálva a méhek biztonságát.

Miből áll a propolisz?

A propolisz színe függ a begyűjtött anyag forrásától. Míg Európában jellemzően sárga színű, hiszen nyárfarügyekről származik, addig például Brazíliában inkább zöld színű a seprűcserje rügygyantájának köszönhetően. Összetétele – hasonlóan minden méhek által előállított anyaghoz – rendkívül sokrétű. Egyrészt függ a földrajzi fekvéstől, ugyanakkor az alapvető összetétele kontinenstől függetlenül változatlan. A propolisz kb. 200 különböző anyag megfelelő arányú keveréke. Olyan értékes keverék, amely zömében az alábbiakból tevődik össze:

  • gyanta
  • balzsam
  • viasz
  • illóolaj
  • némi virágpor
  • számos vitamin
  • és különféle ásványi anyagok, nyomelemek.

A felsorolásból látható, hogy a fák könnyéből előállított propolisz kifejezetten értékes, mely (bár eredetileg nem e célból készül) az emberek számára is hasznos lehet, ha immunerősítésről, immunvédelemről van szó.

A propolisz a méhpempőhöz hasonlóan rendkívül hasznos összetevőkkel bír.

Bár szinte mindegyik méhészeti termék hasznos és eredményesen használható emberek számára is, a propolisz egyértelműen kiemelkedik antioxidáns tartalmával, amelyet a kávésavnak köszönhet.

Mire használható a propolisz?

Számos méhészeti termékhez hasonlóan a propolisz is több ezer éve ajándék az emberiség számára. Míg régen főként szembetegségek kezelése során vetették be, ma már széles körben egyaránt eredményesen alkalmazható, de egyértelműen kiemelendő az immunrendszerre gyakorolt kedvező hatása.

Sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és antibiotikus összetevőket tartalmaz, aminek köszönhetően mind a népi gyógyászat, mind a természetgyógyászat kedvelt alapanyaga évezredek óta.

Különösen fontos hangsúlyozni a propolisz légutakra gyakorolt kedvező hatását, legyen szó akár fertőzésekről, akár gyulladások okozta panaszokról. Egyaránt segít a betegségek megelőzésében immunerősítő hatásával és kétségtelenül gyorsítja a gyógyulást is, ha mégis utolért a megbetegedés.

A propolisz rendszeres fogyasztással megfelelő támogatást jelenthet szervezetünk ellenálló képességének erősítésében és magas szinten tartásában. Amennyiben pedig már kialakult torokfájás vagy meghűlés, szintén eredményesen alkalmazható, például gargalizálásra. Ráadásul ezzel a módszerrel akár a szájban kialakult sebeket is kezelhetjük, amelyek a nyálkahártya sérülése által további veszélyforrást jelentenek a felülfertőződést illetően.

Ha pedig szót ejtünk a hűvös évszakokról, fontos említést tenni a propolisz húgyutakra gyakorolt kedvező hatásáról is, mely szintén fontos lehet ebben az időszakban nők és férfiak számára egyaránt.

 

Hogyan érdemes alkalmazni a propoliszt?

A propolisz belsőleg alkalmazható immunerősítő szer, ezért kifejezetten hasznos, ha kellemes íz párosul hozzá. Az íz mellett meghatározó alkalmazásának egyszerűsége. A propolisz fogyasztása ugyanis gyakran túl körülményes (adagolás, kikeverés) és emiatt sokak számára nem éri meg a befektetett energiát a kedvező hatások ellenére sem. Az Arkoroyal zöld propolisza kivétel ez alól.

Mi ugyanis mindezt már megtettük helyetted és ampullákba rejtettük ezt a csodát. Így azon túl, hogy a végeredmény – aromáktól és mesterséges színezéktől mentesenkifejezetten jó ízzel bír, használata is végtelenül egyszerű. Körültekintően feltörve az ampullát, mindössze némi folyadékkal szükséges elkeverni a benne található értékes propoliszt, és máris fogyasztásra kész. Nincs plusz kevergetés, nem igényel extra odafigyelést az alkalmazása.

Propolisz, kúraszerűen

A propolisz kúraszerűen alkalmazható és segítségedre lesz a betegségek megelőzésében, de akkor is, ha már itt a baj. A propoliszt már a megfázás első tüneteinek megjelenésekor érdemes bevetni, hogy minimalizáld a megfázás, illetve egyéb hasonló megbetegedések kényelmetlenségeit és minél hamarabb felépülhessünk betegségünkből.

Kiszerelésünk két teljes kúra elvégzéséhez elegendő propoliszt tartalmaz. Fontos, hogy egyéb táplálékkiegészítőkhöz hasonlóan a propolisz napi javasolt adagját sem érdemes túl lépni. Napi egy ampullában megtalálható a javasolt mennyiség. Az Arkoroyal zöld propolisz számos kedvező hatása mellett fontos kiemelnünk, hogy várandós és szoptató nők, valamint 12 év alatti gyermekek számára nem javasolt a fogyasztása az ampullában található echinacea (kasvirág) miatt. Ez a gyógynövény egyébként kiváló immunerősítő és hatékony a gyulladások kezelésében, valamint az influenza elleni küzdelemben, így a legtöbb esetben bátran javasoljuk az alkalmazását.

Legyen szó propoliszról, méhpempőről vagy mézről, tény, hogy a méhek már évezredekkel ezelőtt bebizonyították, a természet a lehető legtöbb problémánkra kínál megoldást. Érdemes újra felfedezni ezeket a természetes csodákat és élvezni kedvező hatásait minden, az immunrendszerünket vagy egyéb egészségünket érintő probléma esetén.