felso-maszk

Biztosan ismeri az alábbi idézetet, akinek szerzőjét még nem sikerült egyértelműen azonosítani: „Ha a méhek egyszer eltűnnének, az emberiség alig pár évvel élné túl.” Az bizonyos, hogy az emberiség sorsa szorosan kötődik a méhekéhez, a beporzó rovarok alapvető fontosságúak a természet egyensúlyához.

img-toit-abeilles

Azonban a méhekkel az elmúlt években rosszul bántak és méhcsalád összeomlási rendellenesség (CCD) sújtja őket. Röviden, a kaptárakból eltűnnek a méhek... Ez a szindróma nagyon aggasztó a méhek beporzóként jelentett ökológiai fontossága miatt.

A fenyegető ökocídium árnyékában, a méhészeti termékek egészségjavító tulajdonságainak, a méheknek a biodiverzitásban és az ökoszisztémában játszott kiemelt szerepének ismeretében, az Arkopharma Laboratories ökotudatos cselekedetre szánta el magát: zászlóshajó márkáján, az Arkoroyal® márkán keresztül létrehozta az  Első Felelős Méhészet (Apiculture Responsable) védjegyet  és további lépéseket tesz a méhek megvédése érdekében az  „Otthont a méheknek ” akcióinak támogatásával.

Az „Otthont a méheknek” kezdeményezésen keresztül dolgozunk azon, hogy megvédjük az europai méhészeti szektort az europai méhészek támogatásával a kaptáraik állományának megtartásában, nevelésében és megújításában.

ISMERJE MEG MÉHÉSZ PARTNEREINKET

THIERRY SALAVIN

Hivatásos bio méhész a franciaországi Isère-ből. Biogazdálkodási tanúsítványt szerzett (AB) az Ecocert-től és a Nature et Progrès-től (bio tanúsítvány, amely nemcsak a műszaki feltételeket tanúsítja, hanem a környezeti, társadalmi, gazdasági és etikai vonatkozásokat is figyelembe veszi). Elolvasom

DAVID és KARINE DEVERGNE

A két fiatal méhész, akiket Ádám testvér méhészetvezetése inspirált, 2011 februárjában hozta létre méhészetét a franciaországi Maine-et-Loire-ban, a Ribou-tó partján, Cholet közelében (érzékeny vízgyűjtő terület a Cholet régióban). Elolvasom

STEPHANE JOURDAIN

Stéphane 4 évvel ezelőtt kezdett a méhészethez, miután egy elhalt, odvas diófa kidőlt a műhelyének udvarán. A fa egy gyönyörű raj otthona volt, amelyet 7 méter magasban addig senki sem látott. A méhek gyermekkora óta érdekelték, ma már körülbelül húsz méhcsaládja van. Elolvasom

PHILIPPE CHAVIGNOL

Philippe körülbelül húsz évvel ezelőtt ismerkedett meg a méhészettel Kolumbiában. 1995 óta él Guillaumes-ben Alpes-Maritimes-ben, Franciaországban, ahol fokozatosan alakította ki méhészetét és levendula termesztő üzletét. A méz, amelyet kínál, „AB” biogazdálkodási tanúsítvánnyal van ellátva. Elolvasom

bg-arkoroyal-toit-uk

THIERRY SALAVIN

Thierry hivatásos bio méhész a franciaországi Isère-ből.

Biogazdálkodási tanúsítványt szerzett (AB) az Ecocert-től és a Nature et Progrès-től (bio tanúsítvány, amely nemcsak a műszaki feltételeket tanúsítja, hanem a környezeti, társadalmi, gazdasági és etikai vonatkozásokat is figyelembe veszi).

2010-ben fedezte fel a méhészetet és elszökött rajok visszaszerzésével kezdte pályáját. Mivel nem volt családi kötődése a méhészet terén, úgy szerzett tapasztalatot, hogy Ausztráliában tanult és méhészekkel dolgozott.

Jelenleg több, mint 200 kaptára van.

Thierry Warré kaptárakat használ, ami a méheket tiszteletben tartó gyengéd méhtartást részesíti előnyben.

Legtöbb méhészete az Alpok műveletlen felföldjein található Grenoble területén, Franciaországban (Chartreuse, Vercors, Belledonne, Ecrins). Thierry helyben gyakorolja a transzhumálást egy kis sugarú körben (40 km) a régió méz szezonjában (gesztenye, akác, magas fekvésű hegyi területek).

 

A Chartreuse méhészet:

A kaptárak a Chartreuse regionális nemzeti park területén találhatók 800 méteres magasságban, ami változatos környezeti feltételeket eredményez. A park területén kiterjedt füves területek és rétek, valamint változatos tölgy, bükk-fenyő erdők, és 1500 méteres magasságban található lucfenyő erdők váltakoznak.
A méhészetet körülvevő patakokból és lápos területekből nyert forrásvíz kiváló minőségű.
A Peuple Zélé mézházban gyűjtött méz az erdő jellemző virágaiból, főként a hárs és gesztenye virágaiból készül, valamint az aljnövényzetben található sárga virágokból, mint amilyen a friss, virágos, természetesen krémes ízű földiszeder és málna.
Thierry a méhek tömeges szaporításával és kiválasztásával éri el, hogy minden méhből a legjobbat hozza ki (termelékenység, karakter stb.).

 

Méh-állományát a völgyekben gyűjtött „fekete” méhek rajaival kezdte, és ezek segítségével tudott létrehozni más méhcsaládokat, természetes úton ellenőrzött keresztezés során. Ma olyan méhcsaládjai vannak, amelyek eredete vegyes, de alkalmazkodtak a helyi feltételekhez.

DAVID AND KARINE DEVERGNE

Karine és David két fiatal, szenvedélyes méhész, akik Ádám testvér méhészetvezetési módszereiből merítettek inspirációt.

2011 februárjában hozták létre méhészetüket, melynek központja a franciaországi Maine-et-Loire-ban található Maulévrier-ben helyezkedik el, a Ribou-tó partján, Cholet közelében (érzékeny vízgyűjtő terület a Cholet régióban).

Mivel a területük ezen a védett területen található és módszereik a bio méhészet szabályait követik, hamarosan megszerzik a biogazdálkodási tanúsítványt.

A méhészet neve Les Abeillers du Lac de Ribou. 2011 májusára az állományuk 200 családdal nőtt és ekkor váltak hivatásos méhészekké.

 

A Ribou méhészet:

A fő méhészet majdnem 4 hektáron nyúlik el a Ribou-tó mellett, a helyi flóra gazdag és változatos (főként bio gazdálkodású rusztikus ligetek és rétek)

Itt számos réti virág méze, valamint akác, hárs, gesztenye és földi szeder méz is gyűjthető. A propolisz értékesítésében és a házi készítésű mézeskalács terén terveznek fejlesztéseket.

 

A támogatott méhek tanúsítvánnyal ellátott, a Buckfast fajtához tartozó egyedek, amelyekre Franciaországban egyedül Dominique Froux-nak, a méhészet Nagymesterével (az angliai Buckfast apátságbeli Ádám testvérrel) együtt dolgozó hivatásos méhésznek van joga, aki egyben ezt a nemes, termékeny méhet kifejlesztette.

STEPHANE JOURDAIN

Stephane 4 évvel ezelőtt kezdett méhészettel foglalkozni, miután egy elhalt, odvas diófa kidőlt a műhelyének udvarán. A fa egy gyönyörű raj otthona volt, amelyet 7 méter magasban addig senki sem látott.

A méhek gyermekkora óta érdekelték, és ez a lehetőség késztette arra, hogy belevágjon. 4 év munkát követően ma már körülbelül húsz méhészete van, amelyek között van méh nemesítő és termelő méhészet is, ez utóbbi a virágzást követve vándorol.

7 különböző mézet takarít be az évszakok és a kaptárak kihelyezésének függvényében, műhelye 40 km-es körzetében, kizárólag a Vexin régióban.

Stéphane-nak több hónapja hivatásos méhész gazda regisztrációja van. Önállóan sajátított el mindent olvasmányai során, és azzal, hogy tanult a saját hibáiból; szerencsére gyorsan tanul és motivált.

A Vexin méhészetekben::

A bimbózó vállalkozás központja Enferben, Franciaországban található (irsz 95420). Nem véletlen egybeesés, hogy a francia enfer szó jelentése „pokol”; hol lehetne még ilyen pokolian jó mézet készíteni?

Krémes kikelet, krémes hárs, akác, több, nyári virág és erdők, a gesztenye erőteljes dominanciájával... még egy erdei méz gesztenye nélkül, nagyon édes és illatos, és emellett még egy különleges méz a mészkő szirtek szeptemberi gyűjtésű, illóolajokban gazdag virágaiból (a szajnamenti lejtőkől).

2016-ban Stéphane-nak 220 méhcsaládja volt. Ebből 80 a szaporításhoz ad alapot, a többi család pedig a termelést szolgálja. Mint minden évben, néhányat cserélni kellett hibák miatt. Stéphane célja, hogy végül 350 méztermelő kaptára, és 100 fajtát képviselő méztermelő kaptára legyen

 

Elképzelései között szerepel, hogy a mézet egyéb termékekben is felhasználja, például a fatüzelésű kemencében készített mézeskalácsban, vagy nugát, egyéb édességek és égetett szesz készítésében. Továbbá, 2015-ben mézes sütő és cukrász tanfolyamon vett részt.

PHILIPPE CHAVIGNOL

Philippe körülbelül húsz évvel ezelőtt ismerkedett meg a méhészettel Kolumbiában.

1995 óta él Guillaumes-ben Alpes-Maritimes-ben, Franciaországban, ahol fokozatosan alakította ki méhészetét és levendula termesztő üzletét. A méz, amelyet kínál, az „AB” biogazdálkodási tanúsítvánnyal van ellátva.

Az elmúlt években körülbelül 100 kaptárban volt állománya, a nagymértékű téli veszteségek ellenére is. Mostanáig a téli méhészetei a Gorges de Daluis helyszínen helyezkedtek el. Philippe a transzhumálás gyakorlatát a lehető leglokálisabban folytatja, 20 km sugarú körben, kivéve a levendula esetében, a Valensole-fennsík (Alpes-de-Haute-Provence) területén.

 

A Gorges de Daluis méhészet::

A gazdálkodás biogazdálkodást tanúsító tanúsítvánnyal van ellátva, és egy bioklimatikus, a helyi vörösfenyőből, valamint szalmából és földből készült, termikus napenergiát használó, 1300 méter magasságban található méhészháza is van.

Philippe legfőképp a helyi „fekete” méhekkel dolgozik, amely egy nagyon régi méhfajta, valamint ligustica (olasz) méhekkel, az Olaszországhoz való közelség miatt.

 

Philippe a telet Közép-Amerikában tölti, ahol a helyi lakosokkal próbál méhészeti vállalkozást kialakítani. Kiemelt érdeklődési köre az apiterápia.

Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egyszeri 10% kedvezménnyel!

Rendszeresen értesülhetsz újdonságainkról, és nem maradsz le híreinkről, kedvezményeinkről és legújabb termék információinkról sem!