felso-maszk

A méhészeti termékeket már az ókori civilizációktól kezdődően fogyasztják, de tulajdonságaikat csak az elmúlt évtizedekben ismerték fel.

MI A MÉHPEMPŐ?

A méhpempő a dolgozó méhek garat- és nyálmirigye által termelt anyag, amellyel a dolgozók a királynőt és a lárvákat etetik. A királynő öt hosszú évet él - mialatt naponta akár 3000 petét is rak - szemben az átlagosan hat hetes élettartamú dolgozókkal.
Elképesztően hosszú életét és fantasztikus termékenységét a méhpempőnek köszönheti.

A méhpempő összetétele

A méhpempő nagy arányban
tartalmaz vizet, valamint
cukrokat, fehérjéket, lipideket,
ásványi anyagokat és
vitaminokat. Emellett számos
bioaktív anyag található
benne, mint például 10_HDA
zsírsav (10-hidroxidekánsav
immunglobulin), vagy
a a citokinekre és a
marofágokra ható apalbumine
(immunostimuláns fehérje).

A méhpempő hatásai és felhasználása

Komplex összetételének köszönhetően a méhpempő természetes energetizáló szer és vitaminforrás. Kiválóan alkalmazható fáradékonyság esetén, illetve az immunrendszer erősítésére. Összességében a szervezetre vitalizáló hatást fejt ki, így a téli hónapokban is erős, energikus és a betegségekkel szemben ellenálló érzésünk lehet.

A méhpempő jótékony hatásait ma már számos tudományos kutatás is bizonyítja.

  • Már két hét után csökkenti a fáradékonyságot.
  • Erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet
  • Serkenti a mentális tevékenységet.
  • Összességében növeli a szervezet energiáját.
  • Kimutatták védőhatását oxidációs stressz esetén.

MI A PROPOLISZ?

A propolisz (görög eredetű:’városért’, azaz ’kaptárért’) más néven méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. Európában a méhek a propolisz előállításához elsősorban nyárfarügyek gyantáját használják, ami sárga színt eredményez. Brazíliában viszont a seprűcserje (Baccharis ssp) rügygyantáját gyűjtik be, így a propolisz zöld színű lesz.

A propolisz összetétele

A propolisz összetétele és színe a földrajzi elhelyezkedéstől és a méhek által használt növényfajoktól függően változik. A propolisz kb. 200 féle anyag keveréke. Főbb komponensei: gyanták, balzsamok, viaszok, illóolajok, valamint virágpor, vitaminok (B1, B2, B6, C, E), nyomelemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn).

A propolisz hatása és hagyományos felhasználása

A propoliszt évszázadok óta használják egészségre jótékony hatásai miatt. Egyiptomban is ismerték, szemkenőcsök készítéséhez használták. Napjainkban a propolisz bevitelét immunerősítő és antioxidáns hatása miatt javasolják.

Arisztotelész „a fák könnyének” nevezte, s használta a gyógyászatban. A méhcsaládban számtalan méhecske él együtt. Kevés a világon az olyan nagy állattenyészet, ahol annyi állat élne együtt, mint egy méhkaptárban, mégis ritkák a járványok, mert a propolisz megvédi őket a káros mikroorganizmusoktól.

A méhészeti termékek között a propolisz rendelkezik a legjobb antioxidáns tulajdonságokkal, részben kávésav-tartalma miatt.

A propolisz gyógyhatását az emberiség több ezer éve ismeri. Külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, antibiotikus összetevőket tartalmaz. A népgyógyászat és a természetgyógyászat már évezredek óta használja.
Belsőleg légúti betegségek, a húgyutak fertőzései, a prosztata- és a fültőmirigy gyulladásai ellen is sikerrel alkalmazzák. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő hatása van. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén propolisz tinktúrából készített meleg vizes oldatot használnak gargarizálásra. A szájban lévő sebeket ecsetelhetik is tinkturával.

Antioxidáns, véd az oxidatív stressz ellen, ezt a hatást a flavonoid tartalommal magyarázzák.
A vizes és az alkoholos oldatok és a kivonatok is hatásosak a baktériumok ellen. A rinovírusok és a herpeszvírusok elleni hatást is kimutatták. Gátolja a patogén gombák növekedését. Klinikai vizsgálat igazolta, hogy rendszeres használata gátolja a mikroorganizmusok szaporodását a szájüregben, ezáltal mérsékli a fogszuvasodás és szájbetegségek kialakulásának gyakoriságát.

MI A MÉZ?

A méz a méhek által begyűjtött pollenekből, növényi nedvekből készül, amelyeket a méhek saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, dehidratálnak, majd eltárolnak és lépekben érlelik. A méz komplex anyag, több mint 180 összetevőből áll. Számos pozitív egészségre gyakorolt hatása van, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, ezért leggyakrabban felső légúti betegségek kezelésében használják.

Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egyszeri 10% kedvezménnyel!

Rendszeresen értesülhetsz újdonságainkról, és nem maradsz le híreinkről, kedvezményeinkről és legújabb termék információinkról sem!