felso-maszk

A méhészeti termékeket már az ókori civilizációktól kezdődően fogyasztják, de tulajdonságaikat csak az elmúlt évtizedekben ismerték fel.

Méhpempő: A méhpempőt a dolgozó méhek választják ki a garat és az állalatti mirigyből, hogy azt kizárólag a később királynővé váló egyed táplálására használják. Ennek a csodálatos tápláléknak köszönhetően a méhkirálynő élettartama 40-szer hosszabb, és termékenysége kiugró. A királynő lárva gyors növekedése, és kivételesen hosszú élete már nagyon korán felkeltette az azt megfigyelők érdeklődését. A rejtélyhez az a gyöngyházfényű zselé a kulcs, amellyel a királynő lárvát kizárólag táplálják, már lárva állapotától kezdődően.

A méhcsalád minden lárvája számára használják táplálékként, de kizárólag a királynő kapja ezt egész élete során. Ezt a dolgozó méhek által kiválasztott anyagot használata miatt méhpempőnek („királyi zselének”) vagy „méhtejnek” is nevezték. Íze édes és savanyú, állaga zselés.

A méhpempő nagy arányban tartalmaz vizet, de tartalmaz még cukrokat, fehérjét, lipideket, ásványi anyagokat és vitaminokat, valamint nagy számban egyéb összetevőket, például 10-HDA (10-hidroxi-dekánsav) és 10-H2DA (10-hidroxi-2-dekánsav) zsírsavakat.

Ugyan a méhpempőt már az ókori civilizációkban is fogyasztották, tulajdonságai csak az elmúlt évtizedekben váltak ismertté.

A méhpempő 10HDA tartalma a minőség jele

Propolisz: A kifejezés a görög „pro” = „előtt” és „polis” = „város” szavakból ered. Ennek az anyagnak a használata 2300 évvel ezelőttre nyúlik vissza, és fő jelentősége a flavonoidokban (polifenolok) való gazdagságában rejlik. Ezt a gyantás anyagot a dolgozó méhek gyűjtik össze számos növényről vagy sérült fák kérgéből, amikor a nektár és a virágpor kevésbé bőséges. Ezt arra használják, hogy a kaptár belső falát befedjék és megerősítsék vele, erősebbé téve szerkezetét és lezárva a kaptár nyílásait. Ezáltal megvédi a méhek „otthonát” a külső támadásoktól.

A propolisz antibakteriális hatása is segít a méhek egészségének megóvásában. Emiatt a propoliszt a kaptár „természetes pajzsának” is nevezik

Méz: Folyékony és édes, olajos és illatos, a méz különleges tulajdonságait évezredek óta ismerjük. A méhek a mézet az előgyomrukban állítják elő az általuk összegyűjtött, virágokból nyert nektárból, amelyet átalakítanak, saját különleges anyagaikkal vegyítik és a kaptárt alkotó lépsejtjeiben tárolják.

A méz a méhek tápláléka és a kaptárban tárolják arra az időre, amikor kevés táplálékot találnak.

A méz emellett komplex anyag is, amely több, mint 180 összetevőből áll. Főként cukrok alkotják, amelyek közül a legfontosabb a fruktóz (38%) és a glükóz (31%), két egyszerű cukor, amely nem igényel emésztést a felszívódás előtt és amelyet a szervezet könnyen és közvetlenül felszív. Továbbá, sokféle egyéb összetevő is megtalálható benne kisebb mennyiségben, többek közt fenolsavak és flavonoidok, glükóz-oxidáz és kataláz enzimek, aszkorbinsav, karotinoidok, szerves savak, aminosavak, fehérjék és α-tokoferol, valamint több, mint 30 fajta ásványi anyag (kálcium, nátrium, kálium, réz, mangán, klór stb)

Egy 500 grammos csupor méz előállításához, a méheknek több, mint 17 000 utat kell megtenniük és 8 700 000 virágot kell felkeresniük.

Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egyszeri 10% kedvezménnyel!

Rendszeresen értesülhetsz újdonságainkról, és nem maradsz le híreinkről, kedvezményeinkről és legújabb termék információinkról sem!